Geplaatst door: Review Pilot

Nieuwe regels voor online verkopen: vanaf 28 mei 2022!

Webshopeigenaren en ondernemers die online verkopen krijgen te maken met nieuwe regels. Deze gaan in op 28 mei 2022.
 

De regels zijn bedoelt om consumenten bij online aankopen meer te beschermen tegen verkeerde informatie.  Om aan de Europese richtlijnen te voldoen zijn er aanpassingen gemaakt in het Nederlandse regelement.

De volgende punten worden aangepast:
 

  1.     Webshop reviews
  2.     Kortingen
  3.     Gepersonaliseerd aanbod
  4.     Online marktplaatsen
  5.     Vergelijkingssites
  6.     Gratis online diensten

Veel bedrijven hebben al aanpassingen gedaan. Jouw bedrijf nog niet? Dan is het nu tijd om de nodige aanpassingen te doen.

1 Webshop reviews

Laat je op social media , op een platform of jouw eigen webshop beoordelingen / reviews zien? Zorg dan dat je vanaf 28 mei het volgende op orde hebt.

Je bent verplicht te melden:

Dat je controleert dat de reviews geschreven zijn door klanten die een product of dienst echt hebben afgenomen en gebruikt.

Geef aan of je alle positieve en negatieve reviews van producten verwerkt.

Geef aan of er sprake is van sponsoring en of je voor beoordelingen betaalt.  

Maak je gebruik van een reviewplatform! Geef dat als informatie aan hoe met bovenstaand punten wordt omgegaan.

Consumenten kunnen hiermee beter beoordelen of reviews betrouwbaar zijn. Met de uitgebreide informatieverplichting kan de consument een betere inschatting maken of reviews oprecht. En de resultaten tijdens een  beslissing in het  koopproces  mee te nemen.

Op social media is het daarnaast verboden valse consumentenbeoordelingen, zoals het (laten) plaatsen van likes, weer te geven.

2 Kortingen

Het adverteren met  “van voor bedragen” zal vanaf 28 mei ook strenger worden. Zo mag je het “van” bedrag niet meer willekeurig bepalen.  Je moet uitgaan van de laagste prijs die je voorafgaand aan de actie gebruikte en tenminste 30 dagen oud is.  Het is wel toegestaan om adviesprijzen bij een bepaald product weer te geven, of de korting ten opzichte van de prijs van een concurrent weer te geven.

Controleer dus of je gebruik maakt van ‘van-voor-prijzen’ en of deze voldoen aan de nieuwe regels.

3 Gepersonaliseerd aanbod

Maak jij gebruik van persoonlijk aanbod naar jouw klanten? Dit kan ook geautomatiseerd door zoekopdrachten, zoekgeschiedenis of andere kenmerken.  Je moet hier dan vanaf 28 mei over informeren. Dit kan bijvoorbeeld met een mededeling bij de betaalpagina (pop-up). Hiermee ben je transparant naar de klant en biedt je de mogelijkheid om onderzoeken of de aanbieding daadwerkelijk interessant is.

Door transparant te zijn richting je klanten, geef je ze de mogelijkheid om te onderzoeken of je aanbod echt zo aantrekkelijk is.

4 Online marktplaatsen

Heeft jouw bedrijf een online martkplaats?  Hierbij kan een consument een product of dienst afnemen van een ander bedrijf, of van jouw eigenbedrijf. Dit is dus ook van toepassing als derden via jouw webshop verkopen.

Je moet voordat de consument overgaat tot koop aangeven met wie ze zaken gaan doen. Dus de verkoper moet bekend zijn en ook welke voorwaarden er bij de koopovereenkomst van toepassing zijn.  Deze gegevens moet je bijvoorbeeld goed weergeven op de betaalpagina.   Alleen een vermelding in de algemene voorwaarden is niet voldoende.

5 Vergelijkingssites

Indien jouw website  een zoekfunctie heeft om producten of diensten te vergelijken spreken we over een vergelijkingssite. Hierbij krijg je te maken met een uitgebreide informatieverplichting.  De gebruiker moet geïnformeerd worden of de elementen die de uitkomt van de zoekopdracht bepalen.  Hierbij mag je algoritmes geheim houden. Wel moet je aangeven op basis waarvan een zoekuitslag tot stand komt. Worden bedrijven die producten laten vergelijken betaald om hoger in de zoekresultaten naar voren te komen? Dan moet je hier over informeren. Dit moet direct duidelijk zijn op de pagina waard de zoekresultaten worden weergegeven.

6 Gratis online diensten

Bij het aanbieden van gratis diensten (bijv. social media kanalen) komen vanaf 28 mei 2022 ook nieuwe regels. Als een consument met persoonsgegevens gebruik kan maken van een gratis online dienst moet er meer geïnformeerd worden. Zo moet je aangeven hoe lang een consumenten aan een dienst vastzitten, maar ook hoe een uitschrijving moet plaatsvinden.  Ook krijgen consumenten het recht om binnen 14 dagen het recht om zonder reden de dienst eenzijdig op te zeggen.  Je moet dan de gegevens verwijderen en de dienst direct stopzetten.


Tot slot.  Wat zijn de mogelijke gevolgen als je deze regels niet naleeft?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn toezichthouders. De nieuwe regels zullen door deze instanties worden gehandhaafd.  Als webwinkeleigenaar is het dan ook zaak je aan deze regels te houden.

Bij overtreding kan het ACM en of het AFM een sanctie opleggen. Deze hangt af van de ernst van de overtreding. De toezichthouders kunnen ook een termijn geven waarbinnen het probleem moet worden opgelost. Echter voorkomen is beter dan… genezen.  Krijg je een boetes dan kan dit zelf 4% van jouw jaaromzet zijn. Met een maximum van 2 miljoen euro.  Ga je vaker in de fout? Dan kan de boeten zelf 10% van de jaaromzet worden.  Al met al reden genoeg om de regels na te leven.

Loop de regels dus nog eens grondig na, en ga na welke van toepassing zijn voor jouw bedrijf.

 

 

 


 

Deel op :